LOGO NEW SELIDAS-BASHS

Πτολεμαΐδα, 21/5/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάδελφοι,

Την προηγούμενη βδομάδα το προεδρείο του σωματείου μας βρέθηκε στην Αθήνα και πραγματοποίησε μια σειρά επαφών ξεκινώντας από τον υφυπουργό κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσο Πετρόπουλο, τον Πρόεδρο και ΔΝΣ της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, το διευθυντή ΔΑΝΠΝΟ της ΔΕΗ κ. Γεώργιο Δαμάσκο, με υπηρεσιακούς παράγοντες της πληροφορικής της ΔΕΗ αλλά και με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ.

Στις συζητήσεις τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που μας απασχολούν και ζητήσαμε την επίλυσή τους.

φωτο υπ εργασιας

Πιο αναλυτικά για την ενημέρωσή σας:

Α) Σας κάνουμε γνωστό ότι για τους καινούργιους συναδέλφους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με το νόμο Κατρούγκαλου, έχουν εκδοθεί όλες οι οριστικές αποφάσεις των συναδέλφων που αποχώρησαν μέχρι τέλους του 2016 και δουλεύονται οι αιτήσεις του 2017. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα προκύπτει ότι σε καμιά σύνταξη που έχει εκδοθεί δεν υπάρχει προσωπική διαφορά και όλες είναι μεγαλύτερες από ότι αν είχαν εκδοθεί με τον παλιό τρόπο. Ως γνωστόν στις καινούργιες αποφάσεις υπάρχει και ο παλαιός τρόπος υπολογισμού και γίνεται αυτόματα η σύγκριση.

Β) Ζητήσαμε από τη ΔΕΗ να δώσει άλλα τέσσερα κομπιούτερ για να ενισχυθεί το κλιμάκιο που βγάζει τις συντάξεις και το αίτημά μας ικανοποιήθηκε άμεσα.

παν-ολοιΠαναγιωτακησ γενοσ

Γ) Για την καθυστέρηση που υπάρχει στην έκδοση των καινούργιων συντάξεων οφείλεται στο ότι στην Πληροφορική της ΔΕΗ έχουν χαθεί τα αρχεία των ετών 2002-2005 και από τις εισφορές της τριετίας αυτής να προσπαθούν να βγάλουν τις αποδοχές. Παρόλα αυτά η εκτίμησή τους είναι ότι το επόμενο δίμηνο θα εκδοθούν και οι οριστικές αποφάσεις των αιτήσεων που έχουν γίνει μέχρι και τον Αύγουστο του 2017 (350 περίπου).

Δ) Εφάπαξ: δεν υπάρχει απλήρωτο και ότι απόφαση βγαίνει, το εφάπαξ πληρώνεται.

Ε) Επικουρικές: όπως είναι γνωστό για να εκδοθούν αποφάσεις εφάπαξ και επικουρικής θα πρέπει να εκδοθεί πρώτα η οριστική απόφαση κύριας σύνταξης. Τώρα που έχουν εκδοθεί θα σταλούν στο ΕΤΕΑΕΠ για να αρχίσουν να δουλεύονται τα εφάπαξ και οι επικουρικές. Όπως σας είχαμε ενημερώσει με προηγούμενο δελτίο τύπου, ήδη με πρωτοβουλία που είχαμε πάρει και τότε, έγινε η αποστολή στοιχείων στο ΕΤΕΑΕΠ από τη ΔΕΗ στις 20 Φεβρουαρίου 2018 εννιακόσιοι (900) συνάδελφοι που έχουν αιτηθεί επικουρική σύνταξη από 1-1-2015.

ΣΤ) Επειδή πολλά λέγονται από πολλές κατευθύνσεις για τα αναδρομικά που πήραμε πέρυσι , έχουν ενσωματωθεί στο εισόδημα του 2017 και έτσι εμφανίζονται στο Ε1, σας ενημερώνουμε ότι τα αναδρομικά αυτά είχαν φορολογηθεί με 20% και ο φόρος αυτός έχει προστεθεί στον παρακρατηθέντα φόρο στο Ε1. Επομένως, πληρώνουμε μόνο τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ παρακρατηθέντα και αναλογούντα φόρου.

υπ

Στη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό, θέσαμε για μια ακόμη φορά μετ’ επιτάσεως το θέμα των συντάξεων χηρείας, καθώς και ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν οι περικοπές που προβλέπονται από το νόμο 4473/2017 από την προσωπική διαφορά μέχρι του 18% της σύνταξης. Επίσης ζητήσαμε να δημιουργήσει το Υπουργείο κλιμάκια από επιστήμονες γνώστες των θεμάτων και να κάνει ενημερωτικές συγκεντρώσεις ανά Νομό.

Και για τα δύο πολύ σοβαρά θέματα, οι απαντήσεις που μας έδωσε είναι διφορούμενες και επιδέχονται πολλών ερμηνειών.

Τέλος για τα αναδρομικά που προκύπτουν από την παράνομη παρακράτηση του νόμου 3986/2011 από τις επικουρικές μας συντάξεις είπε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα δοθούν.

Για την ακόμη πιο λεπτομερέστερη ενημέρωσή σας θα πρέπει να επικοινωνείτε με το σωματείο.

Για το Δ.Σ.

   Ο Πρόεδρος                                   Ο Γενικός Γραμματέας

 

Αναστάσιος Δημάκης                         Παναγιώτης Λόφτσαλης

 

Please follow and like us:

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *