LOGO

Πτολεμαΐδα, 20/3/2021

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ:  Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο

Διοικητή ΕΦΚΑ κo Χάλαρη Χρήστο

Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε., κο Στάσση Γεώργιο

Πρόεδρο και Διευθυντή ΔΕΔΗΕ, κο Μάνο Αναστάσιο

 

            Μετά την ενημέρωση που είχαμε με το υπ’ αριθμ. Αρ. Πρωτ. 00597/19.02.2021 Υπόμνημα της Διευθύντριας του ΤΑΠ/ΔΕΗ κ. Θωμοπούλου Σοφίας με θέμα: Λειτουργία των ΤΑΠ/ΔΕΗ και ΤΑΠ/ΟΤΕ προς την Ε’ Δ/νση Απονομής Σύνταξης Γήρατος και Θανάτου (Υπόψη κ. Καραγιαννάκη Κ.) αλλά και μετά από συνάντηση του Προεδρείου του Σωματείου με την Δ/ντρια κ. Θωμοπούλου Σοφία, έχουμε να επισημάνουμε και να καταθέσουμε τις παρακάτω απόψεις μας:

Από την δημιουργία της Διεύθυνσης Ασφάλισης Προσωπικού (ΔΑΠ ΔΕΗ) Ν. 4491/66 και στην συνέχεια η μετεξέλιξη του σε Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΟΑΠ/ΔΕΗ) Ν. 2773/1999 σκοπό είχε να καλύπτει όλους τους Εργαζομένους και Συνταξιούχους αλλά και τα έμμεσα μέλη αυτών για κάθε Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη και να χορηγεί παροχές Πρόνοιας προς όλους τους ασφαλισμένους σε είδος και χρήμα. Η άρτια δομή και οργάνωση και στελέχωση με έμπειρο Υγειονομικό Προσωπικό (Ιατρούς-Νοσηλευτές) με ιδιόκτητα Ακτινολογικά-Μικροβιολογικά Εργαστήρια απέδιδαν στον κάθε ασφαλισμένο το απόλυτο των παροχών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Η Δομή και η Οργάνωση σε Επίπεδο στελέχωσης Διοίκησης – Διευθυντών Κλάδων Τομέων και Yποτομέων και εργαζομένων Διοικητικοοικονομικών αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των άλλων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας. Με τον Νόμο 3655/2008 με την Ενοποίηση άλλων, των Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών δημιουργήθηκε το ΤΑΥΤΕΚΩ. Ο ΤΑΠ/ΔΕΗ σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 5 του Ν. 3655/2008 διατήρησε την πλήρη Λογιστική και Οικονομική Αυτοτέλεια ενταγμένος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στην συνέχεια με τον Ν. 4455/2016 ο ΤΑΠ/ΔΕΗ διατηρήθηκε σε ισχύ και οργανική μονάδα του ΕΦΚΑ με την ίδια οργανωτική δομή, αρμοδιότητες και προσωπικό παρ. 9 αυτής.

Ακολούθησαν στη συνέχεια οι διατάξεις του Ν. 4670/2020 όπου στο άρθρο 2 ρητά επαναλαμβάνονται οι διατάξεις του άρθρου 53 του Ν. 4387/2016 αλλά στο άρθρο 67 του ίδιου Νόμου ο Τομέας (ειδικότερα κομμάτι του τμήματος Απονομή Σύνταξης και Β΄ Υποδιεύθυνση αυτής παράλληλα εκδίδεται από τον ΕΦΚΑ εγκύκλιος 7/54059/05.03.2020 και σύμφωνα με την σχετική επικαιροποίηση ο ΤΑΠ/ΔΕΗ εντάσσεται στις Περιφερειακές Υπηρεσίες – Πρώην ΙΚΑ/ΕΤΑΜ).

Οι παραπάνω αλλαγές δεν βελτίωσαν την λειτουργία του ΤΑΠ/ΔΕΗ αλλά αντιθέτως δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στην μέχρι και σήμερα εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων του ΤΑΠ/ΔΕΗ:

α) Τμήμα Ασφάλισης – Εσόδων Κύριας,

β) Τμήμα Απονομής Σύνταξης,

γ) Τμήμα Λογιστηρίου,

δ) Τμήμα Διοικητικών Μέσων Θεραπείας,

ε) Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Αρχείου οι οποίες τα ανωτέρω τμήματα στελεχώνονται από προσωπικό που διέθεσε ο ΔΕΔΗΕ για την λειτουργιά τους, αλλά και η Μητρική ΔΕΗ Α.Ε.

Η μακρόχρονη εμπειρία των υπαλλήλων αυτών με την απόδοση τους σε καθημερινή βάση βελτίωσαν κατά πολύ τον χρόνο απονομής Συντάξεων Γήρατος και Μεταβίβασης Χηρείας. Ο χρόνος απονομής της προσωρινής σύνταξης γήρατος δε ξεπερνά τους δυο μήνες, η οριστική εκδίδεται στο τετράμηνο οι δε συντάξεις χηρείας αποδίδονται τον μεθεπόμενο μήνα από την αποδοχή τους.

Κύριε Υπουργέ,

η προσπάθειά σας να εξυγιανθεί το σύστημα της καταβολής απονομής σύνταξης σε μηδενικούς χρόνους, ο φορέας μας το είχε κάνει πράξη εδώ και πολλά χρόνια.

Η νομική του υπόσταση πέρα και έξω από τις κατά καιρούς αρνητικές παρεμβάσεις στάθηκε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αποδίδοντας έγκαιρα τις συντάξεις σε όλους αυτούς που συνέβαλαν με τον εργασιακό τους βίο στην υπηρεσία του Ελληνικού λαού ώστε να απολαμβάνουν το μεγαλύτερο αγαθό της αδιάλειπτης παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Κύριε Υπουργέ,

πριν την εφαρμογή (κατάργηση της Διεύθυνσης) ζητάμε να τεθεί σε ένα ρεαλιστικό μεταρρυθμιστικό στάδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (e-ΕΦΚΑ, ΔΕΗ Α.Ε. και θυγατρικές αυτής) με συγκρότηση επιτροπής και από τα τρία εμπλεκόμενα μέρη, να διαμορφώσουν συγκεκριμένες προτάσεις για μια νομική δίκαιη μετάβαση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Εργαζομένων και Συνταξιούχων, χωρίς να αποκλείονται οι προβληματισμοί και χρήσιμες ουσιαστικές προτάσεις των έμπειρων και ικανότατων στελεχών, αλλά και Εργαζομένων στον ΤΑΠ/ΔΕΗ, ώστε η ισχύουσα οργανωτική δομή να συνεχίσει να αποδίδει συντάξεις και άλλες παροχές αδιάλειπτα σε όλους τους ασφαλισμένους και στα προστατευόμενα μέλη τους.

Εμείς ως εκπρόσωποι των Συνταξιούχων του Ομίλου ΔΕΗ Α.Ε. νιώθουμε πολύ τυχεροί που ο ΤΑΠ/ΔΕΗ χρόνια τώρα αποδίδει και απονέμει παροχές και συντάξεις σε χρόνους μικρότερους του τρίμηνου. Ευελπιστούμε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις και δεσμεύσεις σας να λάβετε πολύ σοβαρά αυτό το σύγχρονο μοντέλο του ΤΑΠ ΔΕΗ που συνεχώς βελτιώνεται και να το εφαρμόσετε και σε άλλους πρώην τομείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Με εκτίμηση

Για το Δ/Σ,

        Ο Προέδρος                                                Ο Γεν. Γραμματέας

 

Δημάκης Αναστάσιος                                     Λόφτσαλης Παναγιώτης


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Ε.Η

Αρ. εγγρ. Πρωτ. Κοζάνης 12/31-1-2012

Βασ. Κων/νου (Πάροδος) 6 Α , 50200, Πτολεμαΐδα, τηλ. :2463504089,

κιν.: 6972423013

e-mail: ssyndei@gmail.com

Web site: http://www.ssdei.gr

 

Please follow and like us: