LOGO

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Ε.Η.

Πτολεμαΐδα, 21-01-2020

Συνάδελφοι,

A) Στις 10 Ιανουαρίου βρεθήκαμε με τον δικηγόρο μας στην Αθήνα στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ στην οποία κάναμε παρέμβαση. Αναμένουμε την απόφασή του. Ο δικηγόρος μας είναι αρκετά αισιόδοξος για τους 10 μήνες για τους οποίους από την άλλη πλευρά δεν υπήρχαν ουσιώδη επιχειρήματα. Η μάχη δόθηκε κατ’ εξοχήν για το διάστημα από 13 Μαΐου του 2016 έως τέλος του 2018 με μια σειρά νομικών επιχειρημάτων από όλους τους δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τους συνταξιούχους απ’ όλα τα ταμεία. Το σύστημα όμως όπως διαπιστώνετε και εσείς μέσα από τα ΜΜΕ, τους δημοσιογράφους, τις εφημερίδες και τους κάθε λογής εργατολόγους εντέχνως πλην σαφώς αναφέρονται μόνο στο δεκάμηνο. Εμείς θα δώσουμε την μάχη μέχρι τέλους για όλο το διάστημα ακόμη και με πολιτικά χαρακτηριστικά.

Β) Από δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού εργασίας κ. Βρούτση καταργείται η 13η σύνταξη, ή επίδομα ή όπως το λένε και τα 971 εκατομμύρια λέει ότι θα κατευθυνθούν για τις αυξήσεις των 280.000 συναδέλφων που είδαν μειώσεις στις επικουρικές από τον νόμο 4387 και θα καλύψει με τα υπόλοιπα τις αυξήσεις που θα προκύψουν από τον επαναυπολογισμό που θα γίνει λόγω των αυξήσεων στους συντελεστές αναπλήρωσης των συναδέλφων που έχουν ασφαλιστικό βίο περισσότερο από 30 χρόνια. Δηλαδή θα πάρει από όλους τους 2.500.000 συνταξιούχους το δώρο και θα το δώσει σε μερικούς συνταξιούχους με πολλά χρόνια (γιατρούς – δικηγόρους  – δικαστές – ελεύθερους επαγγελματίες) γιατί αυτοί ουσιαστικά έχουν πολλά χρόνια δουλειάς διότι και η ανταπόδοση από τα 30 χρόνια θα βαίνει κλιμακούμενη προς τα πάνω και δεν θα γίνει ισομερής κατανομή. Εδώ αντιμετωπίζουμε και το εξής παράδοξο, ότι οι συνάδελφοι που με βαριά και ανθυγιεινά και με υπέρμετρες εισφορές για μια ακόμη φορά μένουν απέξω παρά το ότι λένε ότι το σύστημα είναι ανταποδοτικό γιατί οι συνάδελφοί μας αυτοί λόγω της εργασίας τους βγαίνανε σε πλήρη σύνταξη με λιγότερα χρόνια.

Γ) Επιτέλους δόθηκε το λογισμικό στα ταμεία και θα μπορούν οι χήρες να παίρνουν οριστική σύνταξη. Στο ταμείο μας δουλεύουν οριστικές συντάξεις χηρείας αιτήσεων του Φεβρουαρίου του 2019.

Δ) Ως γνωστό υπήρχαν πάνω από 200 οριστικές αποφάσεις εφάπαξ που δεν τις πλήρωσαν γιατί δεν είχα λεφτά. Στάλθηκαν για πληρωμή και ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν.

Ε) Συντάξεις οριστικές δουλεύουν τον Φεβρουάριο του 2019, προσωρινές τον Δεκέμβριο του 2019 και επικουρικές τον Αύγουστο του 2017.

Στ) Ο νόμος λέει ότι κάθε χρόνο έως την 1 Μαρτίου θα πρέπει να κάνουμε αίτηση για ασφαλιστική ικανότητα των έμμεσα ασφαλισμένων μελών. Είμαστε σε αναμονή να δούμε εάν θα το συνεχίσουμε ή θα καταργηθεί.

Ζ) Ζητήσαμε από το ταμείο μας να επισπευσθούν αναθεωρητικές αποφάσεις συναδέλφων που για τον άλφα ή βήτα λόγο αποποιήθηκαν χρόνο άλλων ταμείων κατά την έκδοση της οριστικής απόφασης. Ως γνωστό με το νόμο 4387 προσμετράται και αυτός ο χρόνος στον επαναυπολογισμό που θα γίνει.

Συνάδελφοι,

Εάν και κάναμε πολλές προσπάθειες να κλείσουμε ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς για να θέσουμε τα θέματα που μας αφορούν, αυτό, δεν κατέστη δυνατόν. Τα συμπεράσματα δικά σας. Αναμένουμε τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου για να δούμε τι λέει και θα σας ενημερώσουμε.

 

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΔΗΜΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ                         ΛΟΦΤΣΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Ε.Η.

Αρ. εγγρ. Πρωτ. Κοζάνης 12/31-1-2012

Βασ. Κωνσταντίνου (Πάροδος) 6Α – 50200 – τηλ. : 2463504089, κιν.:6972423013

e-mail:ssyndei@gmail.com

website: http://ssdei.gr

Please follow and like us: