Πτολεμαΐδα 26/01/2014

Συνάδελφοι,

Ανταποκρινόμενοι σε εκατοντάδες τηλεφωνήματα που παίρνουμε από όλη την Ελλάδα, από συναδέλφους που μας ρωτάνε τι θα συμβεί σε περίπτωση κατάργησης του άρθρου 34 του Ν. 2773/99, εκδίδουμε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Δελτίο Τύπου

Η ληστεία της περιουσίας του ασφαλιστικού της ΔΕΗ

Ιστορικό :

  Με το 4491/66 όλο το προσωπικό της ΔΕΗ ασφαλιζόταν στον εργοδότη. Με τις ασφαλιστικές εισφορές, γίνονται εργοστάσια, λιγνιτωρυχεία, δίκτυα διανομής, δίκτυα μεταφοράς, έργα κοινής ωφέλειας κλπ. (χωρίς δανεισμό και καταβολή επιτοκίων).

Για την ανάγκη της μετοχοποίησης της ΔΕΗ, το 1999 με το Ν.2773 άρθρο 34, αναγνωρίστηκε η ασφαλιστική περιουσία των εργαζόμενων και παρέμεινε ενσωματωμένη στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.

Με διεθνή διαγωνισμό, Βρετανική εταιρία ανέλαβε τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών μας που ενσωματώθηκαν στα πάγια της επιχείρησης. Με τον προσδιορισμό και την αναγνώριση της περιουσίας μας από την Κυβέρνηση μέχρι και το 2007 γίνονταν σύμφωνα με το νόμο επικαιροποίηση της ανωτέρω ασφαλιστικής περιουσίας. Με την επικαιροποίηση το 2007, η περιουσία μας ανερχόταν στα 11 δις ευρώ.

  Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ν.2773/99 κάθε χρόνο αφαιρείτο από το αναγνωρισμένο κεφάλαιο το απαιτούμενο κονδύλι για έκτακτες και τακτικές ανάγκες του ασφαλιστικού της ΔΕΗ και αναγράφονταν στο ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό ως υποχρέωση του κράτους έναντι της ενσωματωμένης περιουσίας μας (η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόστηκε από όλους τους μνημονιακούς νόμους και περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2014: 680 εκ. ευρώ).

   Με τροπολογία που φέρνουν στο νομοσχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου καταργεί το άρθρο 34 του Ν.2773/99, επιχειρώντας να ληστέψει τα αναγνωρισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων.

ΟΙ επιπτώσεις:

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας πιθανής εξέλιξης θα είναι καταστροφικές για εργαζόμενους και συνταξιούχους: α) Κατακόρυφη μείωση ασφαλιστικών παροχών, β) μείωση της κύριας σύνταξης και γ) έως και κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

Η ασφαλιστική προσδοκία των εργαζομένων και των νυν συνταξιούχων θα εναπόκειται πλέον στις διαθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Αντίθετα με τη συνέχιση της επικαιροποίησης της περιουσίας σε συνδυασμό με τις εισφορές των εργαζομένων της ΔΕΗ θα διασφαλίζονταν διαχρονικά οι συντάξεις μας και οι ασφαλιστικές παροχές.

Η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση νομοθετική εκτροπή θα δημιουργήσει μείζον οικονομικό πρόβλημα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, με παράπλευρες οικονομικές συνέπειες για την οικονομική ζωή της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο.

ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΑΝ. ΔΗΜΑΚΗΣ                             ΠΑΝ. ΛΟΦΤΣΑΛΗΣ

Please follow and like us:

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *