Πτολεμαΐδα 19/11/2015

 

Προς τον Πρόεδρο

της Κυβέρνησης

κ. Αλέξη Τσίπρα

 

                                                                                                                                                

ΘΕΜΑ: «ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΦ’ ΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ»

Κύριε Πρόεδρε,

Ο Σύλλογός μας εκπροσωπεί Συνταξιούχους που προέρχονται από όλους τους ενεργειακούς γεωγραφικούς χώρους και ιδιαίτερα από το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι με εργασιακό βίο πάνω από 35 χρόνια σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες Σταθμών Παραγωγής και Ορυχείων που κατέστησαν συνταξιούχοι προγραμμάτισαν τη ζωή τους με βασική παραδοχή την καταβολή σ’ αυτούς του εφάπαξ βοηθήματος.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 σταμάτησε η καταβολή του Εφάπαξ Βοηθήματος.

Με την περίπτωση 7 της υποπαραγράφου ΙΑ.5 του πρώτου (1ου) άρθρου του Ν. 4093/2012 προβλέπεται ότι θα καθοριστεί «ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ» υπολογισμού του Εφάπαξ.

Στα πλαίσια αυτά (ΦΕΚ 3498/Β/2012) δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθ. 30854/3809/31-12-2012 Υπουργική Απόφαση (Υ.Α. ΑΔΑ: ΒΕΥΦΛ-Α05) η οποία καθορίζει τη νέα τεχνική βάση για τον υπολογισμό των Εφάπαξ παροχών από 1/1/2014.

Η εφαρμογή της νέας τεχνικής βάσης υπολογισμού του Εφάπαξ Βοηθήματος για τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής και μέχρι τώρα λόγω αδυναμίας εξεύρεσης ατομικών στοιχείων (εισφορές ανά μήνα, ανά έτος και συνολικά των ετών ασφάλισης) ανεφάρμοστη.

Η αδυναμία δημιουργίας βάσης των ανωτέρω παραμέτρων επιτείνει το πρόβλημα και την περαιτέρω καθυστέρηση της καταβολής του Εφάπαξ Βοηθήματος.

Η αδυναμία συλλογής των στοιχείων που απαιτούνται από το παράρτημα του υπ’αριθ. Πρωτ. Φ80020/ΟΙΚ.5420/195/ 28 Μαρτίου 2014 από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης παροχής Εφάπαξ διευρύνουν τη βάση και τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων Συνταξιούχων.

Η εξαγγελία της Ηγεσίας του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης σας για κατάργηση του ανεφάρμοστου «Μαθηματικού Τύπου» έμεινε δυστυχώς μόνο στα επίπεδα μιας προεκλογικής εξαγγελίας και κυβερνητικής δέσμευσης.

Τα αποθεματικά του φορέα μας για καταβολή των Εφάπαξ που ανέρχονται σε 50.000.000 και πλέον θα ικανοποιήσουν το σύνολο των εν αναμονή συναδέλφων Συνταξιούχων.

Η σημερινή Ηγεσία του Υπουργείου θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και να δώσει λύση ώστε να ικανοποιηθούν ηθικά και οικονομικά οι 2.000 και πλέον Συνταξιούχοι της ΔΕΗ.

Μετά τιμής,

Για το Δ/Σ

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Αναστάσιος Δημάκης                            Παναγιώτης Λόφτσαλης

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

 

1) Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο

2) Βουλευτές ΠΕ Κοζάνης

3) Βουλευτές ΠΕ Φλώρινας

4) Μ.Μ.Ε.

 

 

Please follow and like us:

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *