Αθήνα 13/07/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ…

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΜΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΣ…

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

Είμαστε υποχρεωμένοι από τον θεσμικό μας ρόλο να σταθούμε κριτικά και χωρίς διάθεση στείρας αντιπαράθεσης και ξύλινου αντιπολιτευτικού λόγου, αλλά καταγράφοντας τις αρνητικές εξελίξεις και τις οικονομικές επιπτώσεις που έρχονται να προστεθούν στις μνημονιακές μειώσεις από το 2012.

Η σημερινή κυβέρνηση προφανώς και προδήλως έχει στόχο τους απόμαχους της εργασίας και τους προσδιορίζει ως μία νέα μεσαία τάξη των 700 ευρώ.

Η ασυνέπεια των λόγων και των πράξεων ότι θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης (δηλώσεις Βρούτση) προκαλούν θυμηδία και υποτιμούν με βάναυσο τρόπο την νοημοσύνη του συνόλου της Ελληνικής Κοινωνίας.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣΤΕ) οι υπ’αριθ. 2287 -2288/2015 έκριναν τις περικοπές των Νόμων 4051 4093/2012 παράνομες και αντισυνταγματικές.

Η δικαίωσή μας η οποία ήρθε με τρεις τελεσίδικες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και με εκατοντάδες αποφάσεις των Διοικητικών Πρωτοδικείων, αποφασίζοντας για καταβολή αναδρομικών 42 μηνών.

Δυστυχώς οι μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης για να μην υλοποιήσει τις ανωτέρω αποφάσεις για την καταβολή των αναδρομικών, προσέφυγε εκ νέου στο Συμβούλιο Επικρατείας  για Πυλωτική Δίκη με το ερώτημα εάν θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά για 42 μήνες ή για 10 μήνες που αφορούν το χρονικό διάστημα Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Η Πυλωτική Δίκη προσδιορίστηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020, όπου και συζητήθηκε και αναμένεται η απόφασή του.

Οι ασφαλιστικές μεταρυθμίσεις του Ν.4670/2020 δημιούργησαν μεγαλύτερα προβλήματα  ως προς τον χρόνο απονομής των Οριστικών Συντάξεων, των συντάξεων μεταβίβασης χηρείας θανόντων συνταξιούχων  και το τραγικότερο στην μη απονομή συνταξης χηρείας συναδέλφου θανόντα εν ενεργεία λόγω αδυναμίας εφαρμογής Λογισμικού του ΕΦΚΑ.

Ο χρόνος απονομής κυρίων και επικουρικών συντάξεων αλλά και της καταβολής του Εφάπαξ βοηθήματος ξεπερνούν την διετία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η έκδοση της Επικουρικής σύνταξης βρίσκεται ακόμη στον Μάρτιο του 2018. Η καταβολή των Εφάπαξ δυστυχώς παραμένει στον Δεκέμβριο του 2018.

Η εφαρμογή του άρθρου 46 του Ν.4670/2020 (Οφειλές προς το ΕΤΕΑΕΠ των δικαιούχων Επικουρικής σύνταξης και Εφάπαξ παροχής από το ΕΤΕΑΕΠ αποσβαίνονται με συμψηφισμό των Επικουρικών συντάξεων). Η παραπάνω εφαρμογή του άρθρου 46 από τον Φεβρουάριο του 2020 είχε σαν αποτέλεσμα  την Ολική παρακράτηση της Επικουρικής σύνταξης σε περισσότερους από 5.000 συνταξιούχους.

Με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου, από τον μήνα Μάρτιο δεν καταβάλεται η Επικουρική σύνταξη και σε αυτούς που πέτυχαν την αποπληρωμή της οφειλής τους με διακανονισμό δόσεων.

Η κατάργηση της 13ης σύνταξης, η κατάργηση του μειωμένου τμολογίου και η ολική περικοπή των Επικουρικών συντάξεων μείωσε το ετήσιο εισόδημα των συνταξιούχων κατά 2000 – 3000 χιλιάδες ευρώ.

Η ρευστοποίηση ομολόγων του ΕΤΕΑΕΠ για πληρωμή των συντάξεων μας οδηγεί σε υπαρκτούς φόβους για περαιτέρω επιδείνωση του χρόνου καταβολής των συντάξεων και των εφάπαξ.

Δυστυχώς για εμάς τους συνταξιούχους οι αρνητικές εξελίξεις βρίσκονται στην κορυφή του παγόβουνου της ασφαλιστικής μεταρύθμισης.

Η αποκάλυψη του ίσως… να είναι ακόμη πιο τραγική.

Καλούμε ολους τους συνταξιούχους σε επαγρύπνιση γιατί τα σχέδια εφαρμογής του κοινωνικού αυτοματισμού είναι επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης.

Από το Γραφείο Τύπου

Της Ομοσπονδίας ΓΕΝ.ΟΣ /ΔΕΗ


ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Ε.Η. (ΓΕΝ.Ο.Σ. ΔΕΗ)

Αρ. εγγρ. Πρωτ. Αθηνών 7/2018

Αθήνα Βεραντζέρου 57  – τηλ. : 2105245336, κιν.: 6937355174, 6972501377

e-mail: genosdeh@gmail.com

website: http://ssdei.gr

Σελίδα facebook: Γενική Ομοσπονδία Συνταξιούχων Δεη

 

 

 

Please follow and like us: