ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Ε.Η. 

Αρ. εγγρ. Πρωτ. Κοζάνης 12/31-1-2012

Βασ. Κωνσταντίνου (Πάροδος) 6Α – 50200  – τηλ. : 2463504089, κιν.:6972423013

email: ssyndei@gmail.com

Web site: http://www.ssdei.gr

 

Πτολεμαΐδα, 27/1/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάδελφοι,

Σειρά συναντήσεων είχε το σωματείο μας στο διάστημα από 17 έως 23 Ιανουαρίου 2018 στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα συναντηθήκαμε και συζητήσαμε όλα τα θέματα που μας αφορούν με τους:

Α.  Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Στέλλα Βρακά,

Β.  με το Διοικητή του ΕΦΚΑ κύριο Αθανάσιο Μπακαλέξη,

Γ. με τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κύριο Δημήτρη Τσακίρη,

Δ.  με τον Πρόεδρο του ΕΤΕΑΕΠ  κύριο Αθανάσιο Καποτά,

Ε.  με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Η. και ΔΝΣ κύριο Μανώλη Παναγιωτάκη και

τέλος με διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Από τις επαφές και συζητήσεις επιλύονται άμεσα δύο θέματα:

1ον. Είναι γνωστό ότι πληρώθηκαν τα εφάπαξ έως 31 Δεκεμβρίου 2015 και από την αρχή του χρόνου θα ξεκινούσαν οι πληρωμές του εφάπαξ για αυτούς που αποχώρησαν το 2016 και έχουν οριστικές αποφάσεις. Εκδόθηκαν μέχρι τον Μάιο του 2016 ογδόντα (80) αποφάσεις αλλά δεν τις πλήρωναν με το αιτιολογικό ότι η πληρωμή των εφάπαξ της Δ.Ε.Η. είναι πολύ μπροστά από τις πληρωμές των άλλων ταμείων. Με την παρέμβασή μας στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κυρία Στέλλα Βρακά δόθηκε εντολή στο ΕΤΕΑΕΠ να πληρωθούν άμεσα.

 2ον. Ενημερωθήκαμε ότι μόνον από τέσσερα (4) ταμεία θα βγαίνανε επικουρικές συντάξεις και όταν ρωτήσαμε να μας πούνε το γιατί, μας απάντησαν ότι ζητήσανε στοιχεία από την ΔΕΗ τα οποία δεν τους δίνονται. Αμέσως πήραμε την πρωτοβουλία για να επικοινωνήσουν ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΕΠ με τον πρόεδρο της Δ.Ε.Η. και αφού όντως διαπιστώθηκε το πρόβλημα, δόθηκε η εντολή από τον κύριο Παναγιωτάκη στον διευθυντή ΔΑΝΠΟ κύριο Γεώργιο Δαμάσκο να στείλει τα στοιχεία (ήδη ξεκινήσει η διαδικασία). Δείτε τα σχετικά έγγραφα πατώντας εδώ  κι εδώ

Επίσης ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Δ.Ε.Η. να δώσει άλλους δέκα (10) υπολογιστές στο ΤΑΠ-ΔΕΗ, αίτημα που έγινε δεκτό.

 3ον. Για το θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης του ν. 3986/2011 που παράνομα μας παρακρατείτε ως ποσοστό από την επικουρική μας σύνταξη, μας είπανε ότι το θέμα το εξετάζουνε. Τώρα εάν θα πρέπει να κάνουμε αιτήσεις προς το  ΕΤΕΑΕΠ να μας επιστραφούν τα παράνομα παρακρατηθέντα, θεωρούμε ότι εκτός από το θέμα της παραγραφής δεν λύνουν κανένα ζήτημα ουσίας. Όπως σας ενημερώσαμε με προηγούμενό μας δελτίο τύπου θα περιμένουμε να λυθεί κυβερνητικά, άλλως, θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη.

4ον. Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του ΕΦΚΑ κύριο Αθανάσιο Μπακαλέξη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης των καινούργιων συντάξεων, επειδή υπάρχει θέμα με τις συντάξεις χηρείας για τις οποίες πρέπει πρώτα να γίνει επαναϋπολογισμός της σύνταξης του θανόντα. Μας είπε, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, «άλλωστε είναι μνημονιακή υποχρέωση» και πως υπάρχουν ακόμη μερικές τεχνικές λεπτομέρειες στο σύστημα που πρέπει να επιλυθούν. Εκτός βέβαια από τα προαναφερόμενα συζητήσαμε και πολλά άλλα θέματα που έχουν σχέση με την πρόνοια, την υγεία και για τα οποία θα σας ενημερώσουμε με άλλο δελτίο τύπου. Επειδή πολλοί μας ρωτάτε σχετικά με αγωγές, δικαστικές αποφάσεις κ.λ.π. θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

α). για τις περικοπές στο εφάπαξ, κάναμε αγωγές,

β). για τις περικοπές που μας έγιναν με τους νόμους 4051 και 4093 (Β΄ μνημόνιο), κάναμε αγωγές. Ως γνωστό κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές αυτές από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

γ). για την εισφορά αλληλεγγύης του νόμου 3986/ 2011. Για το θέμα αυτό έχουμε δύο αντίθετες αποφάσεις από δύο ανώτατα δικαστήρια.

1. από το συμβούλιο επικρατείας που είναι αρμόδιο για μας, κρίθηκε ότι είναι συνταγματική.

2. από το Ελεγκτικό Συνέδριο που είναι αρμόδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους κρίθηκε ότι είναι αντισυνταγματική.

Επομένως, η υπόθεση κατά πάσα πιθανότητα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για να επιλύσει την διαφορά. Το θέμα το παρακολουθούμε και όταν με τους δικηγόρους κρίνουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε αγωγές, θα σας ενημερώσουμε.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι όλες οι αγωγές για τις περικοπές στα εφάπαξ με το άρθρο 126Α του  κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ) έχουν τεθεί στο αρχείο ως προδήλως απαράδεκτες και αβάσιμες.

Για όλα τα θέματα πιο αναλυτικές λεπτομέρειες μπορείτε να έχετε ή στο γραφείο του συλλόγου ή στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις που θα ακολουθήσουν ενόψει Γενικής Συνέλευσης.

Για το Δ/Σ

      Ο Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας

Αναστάσιος Δημάκης                      Παναγιώτης Λόφτσαλης

Please follow and like us:

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *